De maatregelen tegen het coronavirus hebben verregaande gevolgen voor je dagelijkse leven. Je sociale leven verloopt heel anders. Je maakt je misschien zorgen over de ziekte die zich aan het verspreiden is en over onder welke druk je komt te staan door de maatregelen. Ondertussen worden je dagelijkse structuren en routines hardhandig onderbroken.
Vrijwel iedereen gaat een heftige tijd tegemoet en daarom is het belangrijk om in het achterhoofd te houden hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. Zorgen voor voldoende veerkracht heeft nu prioriteit (uiteraard ná veiligheid). Hier volgen 10 aandachtspunten om er de komende tijd het beste van te maken.
1. Grenzen serieus nemen
Misschien kom je onder sociale druk te staan ergens aan mee te doen, terwijl dat niet zonder risico is en daarom niet goed voelt. Denk aan: “Biertje doen bij mij of bij jou thuis?” of “Mam, mag ik buitenspelen? Ik zal niet bij de andere kinderen in de buurt komen.” Als je zo’n soort situatie voorziet, bedenk dan vooraf waar je de grens ziet en hoe je weigert om daar overheen te gaan, om te voorkomen dat je om je mond vol tanden toch toegeeft.
2. Structuren
Bedenk een plan voor de komende tijd, over hoe je je tijd gaat besteden. De benodigde mate van detail kan verschillen. Sommige gezinsleden hebben het nodig om te weten waar ze aan toe zijn, terwijl anderen strikte afspraken als benauwend kunnen ervaren. Een dagrooster kan zorgen voor irritaties, maar een gebrek aan structuur kan je stuurloos maken. Zoek de balans.
3. Slaap
Voldoende goede slaap is momenteel extra hard nodig, omdat slaapgebrek je immuunsysteem ondermijnt en je daarnaast vatbaarder maakt voor stress. Het kan alleen wel nóg lastiger zijn om goed te slapen, door de al bestaande stress en door verlies aan dagelijkse structuur. Bewaak je nachtrust met drie gewoontes:
– Sta elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip op. Dat hoeft niet heel vroeg, maar het tijdstip moet niet elke dag verschuiven.
– Zorg voor veel licht direct nadat je wakker geworden bent, door gordijnen open te doen, eventueel lampen aan, en als het mogelijk is een rondje te wandelen of te fietsen.
– Zorg dat je na een bepaald tijdstip ’s avonds je afsluit van sociale én traditionele media. In deze tijden zijn ze zelden goed voor je nachtrust.
4. Behoud normale gewoontes
Zorg dat je zo veel mogelijk normale dingen doet, natuurlijk zonder onverstandig te zijn. Heb je bijvoorbeeld altijd op vrijdag filmavond met de kinderen, kijk dan of dat nu ook kan. Normale dingen gaan stress tegen.
5. Social media en schermtijd beperken
Veel mensen, en zeker jongeren, zijn gewend alleen afstand te doen van hun telefoon als ze er min of meer toe gedwongen worden. Veel thuis zijn kan er daardoor voor zorgen dat je veel meer tijd op je telefoon en social media doorbrengt dan je normaal zou doen. Dat doet je waarschijnlijk geen goed, want momenteel beheerst het coronavirus bijna alle berichtgeving en gesprekken. Dus neem maatregelen: pushmeldingen uitzetten, whatsappgroepen dempen en eventueel een app zoals Forest gebruiken.
Dit geldt natuurlijk ook voor kinderen, al werkt het dan iets anders. Mijn tip: beperk schermtijd bij hen naar type besteding: nickelodeon tegenover schooltv en gamen of vlogs kijken tegenover skypen met vrienden of familie. Maximaal een uur pc of een uur tv per dag zijn geen handige richtlijnen.
6. Zoek sociaal contact op afstand
Je bent misschien gewend aan je dagelijkse dosis sociale interactie. Als je die een tijd lang niet hebt, zul je je daar misschien naar bij gaan voelen, zelfs al spreek je collega’s bijvoorbeeld wel digitaal. Zoek actief contact met familie en vrienden, ook als je hen niet vaak spreekt. Ze zullen je initiatief waarderen.
7. Respecteer behoefte aan afzondering
Misschien ben je wekenlang alleen met je gezinsleden of huisgenoten. Voor sommige mensen betekent dat veel méér sociale interactie. Voortdurend op elkaars lip zitten leidt bovendien tot conflicten. Neem tijd om jezelf af te zonderen als dat nodig is en respecteer het van een gezinslid of huisgenoot. Neem het eventueel op in je nieuwe dagelijkse structuur.
8. Bespreek zorgen, maar voer ook normale gesprekken
Misschien heb je zorgen over je gezondheid of over de gevolgen die de maatregelen hebben. Bespreek ze met anderen, dat maakt je zorgen lichter. Heb het daarnaast ook over virusvrije thema’s. Waar heb je het normaal met iemand over?
9. Stressmanagement
Ervaren van méér stress en angst is in deze situatie heel begrijpelijk, maar weinig helpend. Ga actief tegen stressvolle gedachten in: spreek jezelf toe zoals je zou doen bij een goede vriend(in) die er doorheen zit. Dump terugkerende gedachten in een dagboek: dat mag ongestructureerd in een kladblok, netjes uitgebreid in een Wordbestand of als video/audio-opname. Als je radeloos bent over hoe je later achterstanden moet inhalen, rekeningen moet betalen of hoe je iets nu moet aanpakken: vraag je omgeving om hulp! Er is waarschijnlijk vooral nu veel begrip voor.
10. Bedenk mogelijkheden
Last but not least: Denk na over wat je met de situatie zoals die nu is kan doen. Misschien heb je meer tijd, doordat een deel van je werk en je sociale leven stilligt. Die tijd zou je kunnen besteden aan iets waar je eerder niet aan toe kwam. Misschien kan je nu meer aandacht aan familieleden schenken. En misschien kan je toch nog een deel van je normale bezigheden wél voortzetten. Richt je zo veel mogelijk op de opties die je hebt en zo weinig mogelijk op de beperkingen. Aan het begin klinkt dat misschien makkelijk, maar na een week misschien niet meer.
Tot slot
Lees en volg de aanwijzingen van het RIVM. Deel geen informatie van onbekende bron of uit een bron waarvan je de betrouwbaarheid niet weet. We willen hier allemaal op de best mogelijke manier weer uit. Succes, en wees verstandig.