Leer bouwen aan je kennis

Voor wie is de training?
Je krijgt te maken met informatie die je wil of moet onthouden. Je wil natuurlijk niet te veel tijd aan studeren besteden, maar je wil wel dat je de informatie ook op de lange termijn onthoudt. Je zoekt efficiënte en effectieve studiestrategieën.

Misschien heb je steeds het idee dat je je studie niet gaat halen, omdat je planning te vol zit, de tijd te snel gaat of je te veel uitstelgedrag vertoont. Je ervaart misschien stress, demotivatie, faalangst, een negatief zelfbeeld en moedeloosheid.

Eén voorbeeld van een ineffectieve studiestrategie is heel bekend: de dagen voor het tentamen heel hard stampen, waarna je het meeste weer vergeet. Als jij ook dit uitstelgedrag vertoont, weet je zelf waarschijnlijk ook dat het niet de beste strategie is. Tentamenweken verlopen stressvol en met weinig slaap, cijfers blijven achter en gaten in je kennis duiken later weer op.

Maar het alternatief – beter plannen en je planning ook echt opvolgen – is zo makkelijk nog niet. Sommige studenten besteden veel tijd aan het maken van een uitgebreide planning, maar omdat het leven en studeren altijd net weer anders loopt moet je die voortdurend bijstellen. De tijd die je echt aan studeren besteedt, lijkt je cijfers niet echt omhoog te helpen. Je hebt misschien het idee dat je nooit genoeg gedaan hebt, en houdt ook geen tijd meer over voor ontspanning.

Sommige studenten hebben dit soort moeilijkheden meegenomen vanaf de middelbare school, bij anderen zijn ze pas tijdens hun studententijd begonnen. Je bent misschien al eens blijven zitten of afgestroomd. Nu dreigt er misschien studievertraging of denk je er zelfs over om te stoppen met je studie. Je diploma halen kan onmogelijk gaan lijken. Er is weinig ruimte meer om plezier in je studie te hebben.

Natuurlijk hoef je niet al deze problemen te hebben. Het kan ook zijn dat je meer regie wilt over je leerproces en -resultaten, omdat je je nu te veel afhankelijk voelt van je opleiding of docenten. Of je bent nieuwsgierig naar hoe je het beter kan aanpakken, zodat je meer uit jezelf kan halen en meer tijd hebt voor andere dingen. Als je niet helemaal tevreden bent met je strategie en opbrengst is deze training iets voor jou.


Inhoud van de training
Bij de training ‘Leer bouwen aan je kennis’ leer je vier principes die de basis vormen voor effectieve studiestrategieën. Het gaat hier om retrieval practice, de juiste timing van herhaling, het combineren van woord en beeld en het gebruiken van voorbeelden. Het toepassen daarvan zorgt ervoor dat informatie zich snel in je geheugen vast zet. Ook weet je er beter mee in te schatten wat je wel en niet meer weet.

Daarbij ga je aan de slag met een slimme methode die de vier principes kan combineren: een sterk verbeterde versie van de Leitnerbox. Met de methode verdwijnt de noodzaak om studiesessies te plannen. In plaats daarvan ontwerp je een nieuwe studieroutine. We oefenen ermee, stellen haalbare doelen, en je krijgt de Leitnerbox mee naar huis.

Deze training heeft minimaal 8 en maximaal 15 deelnemers. VAVO-leerlingen zijn ook welkom, net als volwassenen die in een andere context dan een opleiding te maken krijgen met feiten die het onthouden waard zijn.

Door Alex
De training wordt gegeven door Alex Steenbreker. Zij bedacht de verbeterde versie van de Leitnerbox, ontwierp de materialen en de structuur van de training zelf. In het ontwerp heeft ze kennis van de werking van het geheugen gecombineerd met haar eigen ervaring. In 2019 haalde zij haar bachelordiploma biologie cum laude, door gebruik te maken van effectieve studiestrategieën en de Leitnerbox.


Prijzen en kortingen
Dawning organiseert deze training op verschillende plaatsen in het land. Zie voor prijzen van geplande trainingen de agenda.
De prijs voor inschrijving voor de studentenversie ligt meestal rond de 90 euro. De prijzen variëren vanwege de locatie en de planning. De materialen zijn inbegrepen.
Studenten aan lerarenopleidingen krijgen 10% korting. Leden van Impuls & Woortblind krijgen 10% korting. Als je je samen met iemand anders inschrijft, krijgen jullie 10% korting.
Deze kortingen zijn samen te gebruiken, maar worden wel na elkaar berekend (de eerste 10% van de volledige prijs, de tweede 10% van de eenmaal verminderde prijs, etc.).

Als je met een groep van 6 of meer studenten bent, kan het goedkoper zijn om de training naar je toe te halen dan om je allemaal in te schrijven voor een geplande training. Bovendien kunnen we dan overleggen over de planning en locatie.
De training past ook goed bij de studieondersteunende activiteiten van een studie- of studentenvereniging. De prijs voor een training in opdracht ligt tussen de 550 en 700 euro (excl. btw en reiskostenvergoeding). Neem voor meer informatie contact op.

Inschrijven, een offerte aanvragen of vragen stellen kan via het contactformulier. Vermeld bij vragen eventueel je telefoonnummer, zodat ik je kan bellen. Mailen naar info@dawning.nl mag ook.


Spelregels
Schrijf je op tijd in voor de training. Deadline verstreken of training vol? Stuur een mail naar info@dawning.nl. Misschien is er nog plek of komt die nog vrij.

Wees vijf minuten voor aanvang aanwezig. Jij en de andere deelnemers betalen voor een goede training en die kwaliteit wil ik bewaken. Ik wil de tijd die we hebben daarom ook echt gebruiken om aan de slag te gaan en niet om nog jassen op te hangen, spullen te pakken, enzovoort.
Laat binnenkomen wordt dus niet op prijs gesteld. Ben je bang te laat te gaan komen? Laat het me dan weten! Mijn telefoonnummer vind je in je aanmeldbevestiging.

Bij te weinig inschrijvingen kan de training worden geannuleerd.
– Dit wordt de dag na de sluiting van de inschrijvingen bekendgemaakt.
– Al ingeschreven mensen krijgen in dat geval hun geld terug of kunnen hun inschrijving doorzetten naar een training die op een ander moment gepland staat.

Als je niet komt, maar je op tijd afmeldt, krijg je geld terug (restitutie). Lees in dat geval even goed:
– 100% restitutie bij afmelding vóór de inschrijvingsdeadline,
– 50% restitutie bij afmelding na de inschrijvingsdeadline maar uiterlijk de dag vóór de training start,
– 15% restitutie bij afmelding op de dag van (de eerste sessie van) de training zelf, maar alleen als deze afmelding vóór het starttijdstip van de training is binnengekomen,
– geen restitutie als je zonder afmelding niet op de training verschijnt (no show),
– 10% restitutie bij een afmelding voor een latere sessie van een gespreide training, maar alleen als deze afmelding vóór het starttijdstip van de betreffende sessie is binnengekomen.
Als je kort van tevoren moet afmelden, bel of sms me dan even. Mijn telefoonnummer vind je in je aanmeldbevestiging.
Bij een gespreide training geldt dat afwezigheid bij één sessie resulteert in een afmelding voor de resterende sessie(s), omdat de sessies op elkaar voortbouwen.