Leer bouwen aan je kennis

Meld je óók alvast aan als je twijfelt of als er nog geen training in jouw regio gepland staat. Zo ben je verzekerd van een plek en kan ik met je meedenken.

Voor wie is de training?
Je krijgt te maken met informatie die je op de lange termijn wil of moet onthouden. Je wil natuurlijk niet te veel tijd aan studeren besteden, maar je wil wel dat je zelfstudie genoeg effect heeft. Je zoekt efficiënte en effectieve studiestrategieën.

Misschien heb je steeds het idee dat je je studie niet gaat halen, omdat je planning te vol zit, de tijd te snel gaat of je te veel uitstelgedrag vertoont. Je ervaart misschien stress, demotivatie, faalangst, een negatief zelfbeeld en moedeloosheid.

Natuurlijk hoef je niet al deze problemen te hebben. Het kan ook zijn dat je meer regie wil over je leerproces en resultaten, omdat je je nu te veel afhankelijk voelt van je opleiding of docenten. Of je bent nieuwsgierig naar hoe je het beter kan aanpakken, zodat je meer uit jezelf kan halen en meer tijd hebt voor andere dingen. Als je niet helemaal tevreden bent met je strategie en opbrengst is deze training iets voor jou.

Uitstellen of volplannen
Eén voorbeeld van een ineffectieve studiestrategie is heel bekend: de dagen voor het tentamen heel hard stampen, waarna je het meeste weer vergeet. Als jij ook dit uitstelgedrag vertoont, weet je zelf waarschijnlijk ook dat het niet de beste strategie is. Tentamenweken verlopen stressvol en met weinig slaap, cijfers blijven achter en gaten in je kennis duiken later weer op.

Maar het alternatief – beter plannen en je planning ook echt opvolgen – is zo makkelijk nog niet. Sommige studenten besteden veel tijd aan het maken van een uitgebreide planning, maar omdat het leven en studeren altijd net weer anders loopt moet je die voortdurend bijstellen. De tijd die je echt aan studeren besteedt, lijkt je cijfers niet echt omhoog te helpen. Je hebt misschien het idee dat je nooit genoeg gedaan hebt, en houdt ook geen tijd meer over voor ontspanning.

Sommige studenten hebben dit soort moeilijkheden meegenomen vanaf de middelbare school, bij anderen zijn ze pas tijdens hun studententijd begonnen. Je bent misschien al eens blijven zitten of afgestroomd. Nu dreigt er misschien studievertraging of denk je er zelfs over om te stoppen met je studie. Je diploma halen kan onmogelijk gaan lijken. Er is weinig ruimte meer om plezier in je studie te hebben.

Bij andere trainingen die ik volgde, lag de uitvoering bij mij, maar die was steeds drama. Van Alex’ training kreeg ik zelfvertrouwen, mede omdat ik aan de hand ben meegenomen bij de uitwerking van de concepten. Ik was een keer niet naar huis gestuurd met een “vage” opdracht die nooit meer gecontroleerd zou worden door iemand. Ik was naar huis gegaan met het idee dat ik niet alleen was.

Iris Deurloo, Geneeskundestudent LUMC, Instagram @studying_with_iris

Inhoud van de training
Bij de training ‘Leer bouwen aan je kennis’ leer je vier principes die de basis vormen voor effectieve studiestrategieën. Het gaat hier om retrieval practice, de juiste timing van herhaling, het combineren van woord en beeld en het gebruiken van voorbeelden. Het toepassen daarvan zorgt ervoor dat informatie zich snel in je geheugen vast zet. Ook weet je er beter mee in te schatten wat je wel en niet meer weet.

Daarbij ga je aan de slag met een slimme methode die de vier principes kan combineren: een sterk verbeterde versie van de Leitnerbox. Met deze methode verdwijnt de noodzaak om studiesessies te plannen. In plaats daarvan ontwerp je een nieuwe studieroutine. We oefenen ermee, stellen haalbare doelen, en je krijgt je Leitnerbox mee naar huis.

Deze training heeft maximaal 12 deelnemers. VAVO-leerlingen zijn ook welkom, net als volwassenen die in een andere context dan een opleiding te maken krijgen met informatie die het onthouden waard is.

Door Alex
De training wordt gegeven door Alex Steenbreker. Zij bedacht de verbeterde versie van de Leitnerbox, ontwierp de materialen en de structuur van de training zelf. In het ontwerp heeft ze kennis van de werking van het geheugen gecombineerd met haar eigen ervaring. In 2019 haalde zij haar bachelordiploma biologie cum laude, door gebruik te maken van effectieve studiestrategieën en de Leitnerbox.


Je kan je ook aanmelden als er in jouw regio (nog) geen training gepland staat. Ik denk graag met je mee.
De prijs voor inschrijving voor de studentenversie ligt rond de 195 euro (recente prijsverhoging i.v.m. coronamaatregelen). De prijzen variëren vanwege de locatie en de planning. De materialen zijn inbegrepen. Gespreid betalen is mogelijk.
De huidige planning en de precieze bedragen staan in de agenda.

Soms is er korting mogelijk:
– Studenten aan zorg- en lerarenopleidingen krijgen 10% korting.
– Leden van Impuls & Woortblind krijgen 10% korting.
– Als je je samen met iemand anders definitief inschrijft, krijgen jullie beide 10% korting.
Deze kortingen zijn samen te gebruiken, maar worden wel na elkaar berekend (de eerste 10% van de volledige prijs, de tweede 10% van de eenmaal verminderde prijs, etc.).

Als je met een groep studenten bent, kan het goedkoper zijn om de training aan te vragen. Bovendien kunnen we dan in nauw overleg over de planning en locatie.
De training past ook goed bij de studieondersteunende activiteiten van een studie- of studentenvereniging. De prijs voor een training in opdracht ligt tussen de 750 en 1000 euro (excl. btw). Neem voor meer informatie contact op.

Inschrijven, een offerte aanvragen of vragen stellen kan via het contactformulier. Vermeld bij vragen eventueel je telefoonnummer, zodat ik je kan bellen. Mailen naar info@dawning.nl mag ook.


Spelregels
Wees vijf minuten voor aanvang al aanwezig. Jij en de andere deelnemers betalen voor een goede training en die kwaliteit wil ik bewaken. Ik wil de tijd die we hebben daarom ook echt gebruiken om aan de slag te gaan en niet om nog jassen op te hangen, spullen te pakken, enzovoort. Laat binnenkomen wordt dus niet op prijs gesteld.
Ben je bang te laat te gaan komen? Laat het me dan weten! Mijn telefoonnummer vind je in je mailbox.

Als je je aanmelding bevestigd hebt, maar je toch weer afmeldt, krijg je geld terug (restitutie). Lees in dat geval even goed:
– 100% restitutie bij afmelding vóór de inschrijvingsdeadline,
– 50% restitutie bij afmelding na de inschrijvingsdeadline maar uiterlijk de dag vóór de training start,
– 15% restitutie bij afmelding op de dag van (de eerste sessie van) de training zelf, maar alleen als deze afmelding vóór het starttijdstip van de training is binnengekomen,
– geen restitutie als je zonder tijdige afmelding niet op de training verschijnt (no show),
– 10% restitutie bij een afmelding voor de latere sessies, maar alleen als deze afmelding vóór het starttijdstip van de betreffende sessie is binnengekomen.
Als je kort van tevoren moet afmelden, bel of sms me dan even. Mijn telefoonnummer vind je in je aanmeldbevestiging.
Let op! Bij een training die in meerdere sessies verdeeld is (en dat zijn de meeste) geldt dat afwezigheid bij één sessie betekent dat je niet meer mee kan doen met de resterende sessie(s), omdat de sessies op elkaar voortbouwen.